Aanbevolen systeemeisen en systeemspecificaties

Aanbevolen systeemeisen

BYOD betekent dat je zelf mag bepalen welk device je meeneemt naar school. Dat betekent ook dat de laptop niet door school wordt beheerd of onderhouden en je hier zelf verantwoordelijk voor bent.

De ervaring op school leert dat de systemen waarmee het Cals College werkt vooral geschikt zijn voor een laptop met Windows 10 als besturingssysteem. Indien je een device met een ander besturingssysteem kiest, houd dan rekening met eventuele beperkingen of extra stappen bij toegang tot (online) schoolsystemen. Het Cals College werkt ook met Microsoft Office 365. Leerlingen krijgen vanuit school een account en kunnen daarmee gratis werken met het Officepakket (o.a. Word, Powerpoint, Teams, Outlook). Dit werkt het beste op een Windows 10 device. Een tablet voldoet meestal niet aan de eisen.

Aanbevolen systeemspecificaties

Als je nieuwe laptop gaat kopen, geven wij het volgende advies om op te letten:

  • goede batterij die minimaal 5-6 uur meegaat na volledig opladen,
  • WiFi-adapter geschikt voor 2,4 en 5 GHz (Dual-band Wifi adapter) en die de 802.11 AC standaard ondersteunt. Deze werkt het best met het school Wifi-netwerk,
  • RAM (werkgeheugen): minimaal 4 GB,
  • houd rekening met de afmeting en bescherming van het scherm i.v.m. vervoer (bijv. in de schooltas met een beschermhoes). Een praktische en veel gebruikte afmeting is minimaal 11 inch.

Ook handig om op te letten qua snelheid en opslag:

  • processor: Intel Pentium N5000 (is een basisprocessor voor standaard schoolgebruik), Intel Core-i3 of hoger,  AMD processor van de laatste generatie,
  • aanbevolen schijfgrootte: ca. 128 GB capaciteit. Een SSD schijf wordt aanbevolen (is sneller en energiezuiniger dan een gewone harde schijf).

Kun je een laptop gebruiken die thuis al in gebruik is?

Hieronder een tip om de systeemspecificaties van een laptop die al in gebruik is te controleren. Ga naar de ‘startbutton’ (links onderin je scherm) en typ ‘systeeminformatie’ in. Hier kun je de belangrijkste informatie over je laptop vinden.