Havo/vwo

Heb je een havo of vwo-advies, ben je breed georiënteerd of wil je juist je bèta talent ontdekken? Dan is het havo/vwo of vwo echt iets voor jou! Natuurlijk krijg je naast alle bekende vakken zoals Engels, wiskunde en aardrijkskunde, ook vakken als culturele en kunstzinnige vorming (ckv). Bovendien is de eerste klas van het havo/vwo en vwo voor alle leerlingen een oriëntatiejaar op het technasium.

Met een havo- advies kom je in het eerste jaar in een havo/vwo klas. Aan het einde van de tweede klas wordt de keuze gemaakt voor de havo of het vwo. Wanneer je een vwo advies hebt, kom je in het eerste jaar direct in een vwo klas.

Technasium
Het technasium is een onderwijsstroom voor havo- en vwo-leerlingen met belangstelling voor de wereld van bèta en techniek. Het kernvak van het technasium is het nieuwe examenvak Onderzoeken en Ontwerpen (O&O).

Bij O&O werk je aan projecten van circa acht weken. Je werkt in kleine groepjes in opdracht van een bedrijf, overheid of instelling. Je bedenkt bijvoorbeeld in opdracht van Space Expo hoe astronauten in hun eigen voedsel kunnen voorzien op lange ruimtereizen. Voor woningcorporatie Jutphaas denk je na over hoe je een kantoorpand geschikt maakt voor bewoning. Voor weer een andere opdrachtgever onderzoek je of je een biologische en lang houdbare shampoo kunt ontwikkelen, die verkocht kan worden vanuit de kapsalon.

Je gaat op werkbezoek om een kijkje in de praktijk te nemen. Je ziet met eigen ogen waarvoor je werkt en leert. Je past je kennis toe en leert je fantasie te gebruiken om oplossingen te vinden. Je leert volgens een plan toe te werken naar een deadline. Ieder project sluit je af met een presentatie aan de opdrachtgever.

Je doet in de eerste klas twee projecten. Ga je in de tweede klas door met het technasium, dan werk je aan vier projecten. Eén van deze projecten is de landelijke Technasium Top Award. Afgelopen schooljaar was de uitdaging het maken van een deelontwerp voor een duurzaam en energieleverend schoolgebouw op basis van biomimicry (dit houdt in dat het idee voortkomt uit een voorbeeld uit de natuur). van de Hogeschool CAH Vilentum. Wil je hier meer over weten kijk dan op www.technasiumtopaward.nl.

In de bovenbouw kun je het vak O&O kiezen als examenvak in de bèta-profielen. Dan krijg je aan het eind van je schooltijd een havo- of vwo- diploma met een certificaat technasium. Als je het in de bovenbouw wilt volgen, dan kies je voor een natuurprofiel. In het examenjaar ronden de leerlingen het vak af met een Meesterproef, die wordt begeleid vanuit het hoger onderwijs.

Extra mogelijkheden
Hoewel onderwijs natuurlijk centraal staat op het Cals College, bieden we nog veel meer groeimogelijkheden. Je kunt alle kanten op! Je kunt meedoen aan speciale activiteiten om je talenten te ontwikkelen, bijvoorbeeld aan Chinees, filosofie, een Goethe (Duits) of Delf Scolaire (Frans) certificaat behalen. Ook bieden we je volop mogelijkheden om kennis te maken met andere landen en culturen. Nieuwsgierig? Bekijk ons overzicht buitenschoolse activiteiten.

Groeien als mens doe je óók door buiten de school rond te kijken. Daarom gaan we met onze leerlingen in hun schooltijd tweemaal een paar dagen op reis. In de onderbouw gaan we op brugklaskamp en in de bovenbouw maken we een internationale reis.

Leerlingen uit havo 4 en vwo 5 kunnen kiezen voor een reis naar Londen, Parijs of Berlijn, en verblijven daar in gastgezinnen. Overdag bezoeken ze samen culturele bezienswaardigheden.

Ook organiseren we internationale dagexcursies, zoals naar Lille, Keulen en Ieper.