Cultuurprofielschool

Het Cals College is een erkende Cultuurprofielschool, omdat we het belangrijk vinden dat iedere leerlingen in aanraking komt met kunst en cultuur. Daarom doen we extra veel aan kunst en cultuur.

In klas 1 en 2 krijg je de kunstvakken muziek, drama en beeldende vorming. In klas 3 krijg je muziek en beeldende vorming, en in klas 1 tot en met 4 het vak CKV, culturele kunstzinnige vorming.

Wil jij eindexamen in een kunstvak doen? Dat kan in muziek en tekenen.

Mogelijkheden te over, zodat leerlingen hun eigen interesses en talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

CKV in de onderbouw

In klas 1, 2 en 3 krijg je het vak CKV-onderbouw. In de brugklas bestaat dit uit drie oriëntatiecursussen van ongeveer tien weken waarin je kennismaakt met dans, audiovisueel (AV-film) en design. Na een half jaar, als je de kunstvakken hebt leren kennen, kies je voor een specialisatie: muziekklas, toneelklas of atelierklas.

In de tweede en derde klas kies je vervolgens uit een van de zes disciplines: muziek, toneel, atelier, AV-film, dans en design. Allemaal praktische vakken: je gaat muziek maken, toneel spelen, filmen, dansen en ontwerpen.

CKV-presentaties:

In het eerste jaar sluiten we het CKV- jaar af met de CKV-Carrousel, een wervelende presentatieavond voor ouders en klasgenoten. Ook klas 2 en 3 sluiten het jaar af met presentaties aan ouders en klasgenoten.

CKV in de bovenbouw

Alle leerlingen in havo 4, vwo 4 en vwo 5 krijgen het vak CKV dat meetelt voor het examendossier. Daarbij ligt de nadruk op kunstbeschouwing, kunstbeleving en reflectie. De aandacht verschuift meer naar het ontwikkelen, onderzoeken en verwoorden van jouw eigen, unieke smaak op het gebied van kunst en cultuur. Uiteraard staan er ook praktijkgerichte activiteiten op het programma, zoals fotografie, muziek, toneel, film en beeldend.

Cultuurpresentaties

De examenklassen presenteren hun werk tijdens de examenconcerten of exposities. Daarnaast zijn er muziekklasavonden en cultuuravonden, waar leerlingen mogen optreden en laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Ouders, familie en vrienden zijn meer dan welkom! Ook is er het Cals Filmfestival voor leerlingen uit de eerste, tweede en derde klas. Daarbij worden de beste films vertoond, die ze bij AV-film hebben gemaakt. De vijf winnende films worden ingezonden voor het landelijke scholierenfilmfestival, het NFFS, dat plaatsvindt in september. Daar wint het Cals regelmatig prijzen!

Het Cals College is een erkende Cultuurprofielschool.

Voorstellingen en projecten met professionals

Elk jaar gaan alle klassen onder schooltijd naar een professionele theatervoorstelling in het Cals Theater. Deze voorstellingen worden in de CKV-lessen verwerkt. Voor leerlingen die meer willen en kunnen, zijn er uitdagende projecten met kunstenaars binnen en buiten de klas. Het Cals College werkt onder meer samen met Kunstencentrum de Kom, TivoliVredenburg en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor leerlingen met het vak CKV in de bovenbouw organiseren we de Cultuurdag.

Musical- & toneelproducties

Op het Cals zijn elk jaar twee musicals. Een grote groep eerste- en tweedeklassers werkt elke week aan de onderbouwmusical. Met livemuziek gespeeld door het orkest, toneel, zang en dans en prachtige kostuums en met een decor- en techniekploeg. De musical wordt drie keer opgevoerd voor publiek.

Klas 3 tot en met 6 heeft z’n eigen musical, met orkest, toneel, dans, kostuums en decor en theatertechniek. De mooiste musicalliedjes komen op de Cals-cd en er is een team van leerlingen dat alles professioneel op video vastlegt.

Binnen het vak klassieke en culturele vorming (KCV) werken gymnasiasten aan een klassieke theaterproductie in een eigentijdse bewerking die zij voor gymnasiumklassen en ouders opvoeren.

Voor de leerlingen die meedoen én voor het publiek zijn deze presentaties en voorstellingen één groot feest.

Cultuurkaart

Alle leerlingen van het Cals krijgen een cultuurkaart uitgereikt. Aan deze inmiddels digitale kaart is een budget verbonden van €15 per leerling. Op het Cals College besteden we dit budget collectief aan voorstellingen, evenementen en workshops onder schooltijd. Met deze pas kunnen leerlingen verschillende kortingen krijgen in onder andere musea, theaters, bioscopen, bij instellingen en winkels.

Video cultuurprofielschool