Cultuurprofielschool

Het Cals College is een erkende cultuurprofielschool. Daarom doen we extra veel aan kunst en cultuur. In klas 1 en 2 krijg je de kunstvakken muziek, drama  en beeldende vorming. In klas 3 krijg je muziek en beeldende vorming. En je krijgt CKV.

CKV: culturele en kunstzinnige vorming

In de brugklas krijg je het vak CKV onderbouw. In drie oriëntatie cursussen van ongeveer tien weken maak je kennis met dans, film en design. Na een half jaar, als je de kunstvakken hebt leren kennen, kies je bovendien zelf een specialisatie: muziekklas, toneelklas of atelierklas.

In de tweede en derde klas kies je bij CKV uit zes verschillende kunstvormen: muziek, toneel, atelier, audiovisueel (film), dans en design. Het zijn heel praktische vakken: je gaat elke les muziek maken, dansen, filmen, toneel spelen en ontwerpen. Aan het eind van het jaar presenteer je het resultaat van je werk aan klasgenoten, ouders en familie.

Bovenbouw

Alle leerlingen in havo 4, vwo 4 en vwo 5 krijgen het vak CKV dat meetelt voor het examendossier. Daarbij ligt de nadruk op kunstbeschouwing, kunstbeleving en reflectie. De aandacht verschuift meer naar het ontwikkelen, onderzoeken en verwoorden van jouw eigen, unieke smaak op het gebied van kunst en cultuur. Uiteraard staan er ook praktijkgerichte activiteiten op het programma, bijvoorbeeld fotografie, muziek, toneel, film, dans en beeldend.

Wil je eindexamen in een kunstvak doen? Dat kan in muziek of tekenen.
Mogelijkheden te over, zodat iedereen zijn eigen talent kan ontdekken en ontwikkelen!

Cultuurpresentaties

Regelmatig organiseren we cultuuravonden: muziek- en toneelavonden, presentaties van de CKV-lessen en presentaties van de kunstexamenvakken. Verder zijn er Cals Cultureel, dr. Jo’s Bandnight en Studio Cals, waar leerlingen optreden en laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Ouders, familie en vrienden zijn meer dan welkom! Ook is er het Cals Filmfestival voor leerlingen uit de eerste, tweede en derde klas. Daarbij worden de beste films vertoond, die ze bij audiovisueel (AV) hebben gemaakt. De vijf winnende films worden ingezonden voor het landelijke scholierenfilmfestival, het NFFS, dat plaatsvindt in september. Daar wint het Cals regelmatig prijzen!

Het Cals College is een erkende cultuurprofiel school

Voorstellingen en projecten met professionals

Elk jaar gaan alle klassen onder schooltijd naar een professionele theatervoorstelling in het Cals Theater. Deze voorstellingen worden in de CKV-lessen verwerkt. Voor leerlingen die meer willen en kunnen, zijn er uitdagende projecten met kunstenaars in en buiten de klas. Het Cals College werkt onder meer samen met Kunstencentrum de Kom, TivoliVredenburg en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor leerlingen met het vak CKV in de bovenbouw organiseren we de Cultuurdag. Leerlingen kunnen met extra korting naar de voorstellingen in Theater de Kom in Nieuwegein als zij kiezen voor het cultuurabonnement van Cals & de Kom.

Musical- & toneelproducties

Op het Cals zijn elk jaar twee musicals. Een grote groep eerste- en tweedeklassers werkt elke week aan de onderbouwmusical. Met livemuziek gespeeld door het orkest, toneel, zang en dans en prachtige kostuums en met een decor- en techniek- ploeg. De musical wordt drie keer opgevoerd voor publiek.

Klas 3 t/m 6 heeft z’n eigen musical, met orkest, toneel, dans, kostuums en decor en theatertechniek. De mooiste musicalliedjes komen op de Cals-cd en er is een team van leerlingen dat alles professioneel op video vastlegt. Voor de leerlingen die meedoen én voor het publiek zijn deze avondvullende voorstellingen één groot feest.

Binnen het vak klassiek culturele vorming (KCV) werken gymnasiasten aan een klassieke theaterproductie in een eigentijdse bewerking die zij voor gymnasiumklassen en ouders opvoeren.

Cultuurkaart

Alle Cals leerlingen krijgen in het najaar een cultuurkaart uitgereikt. Aan de kaart is een budget verbonden van €15 per leerling. Op het Cals College besteden we dit budget collectief aan voorstellingen, evenementen en workshops onder schooltijd. Met deze pas krijg je ook kortingen in onder andere musea, theaters, bioscopen, bij instellingen en winkels.

Cultuur op Facebook

We hebben verschillende Facebookpagina’s en Instagramaccounts waarbij je op de hoogte kunt blijven van de culturele activiteiten: