Twee brugklassers vertellen hun verhaal

De eerste maanden op het Cals

Onze nieuwste brugklassers zijn net een paar maanden op school en we hebben hen gevraagd hoe ze de start hebben ervaren.

Levi aan het woord:

‘Frans vind ik het leukste vak, omdat Frans echt een taal is die in vele landen gesproken wordt. En wat ook superleuk is is het brugklaskamp, want je leert je nieuwe klas echt goed kennen en zelfs mensen uit de andere klassen leer je kennen. 

Ik kijk dit jaar uit naar de dingen die ik met m’n klas ga doen, zoals het uitje voor het vak Onderzoek & Ontwerpen om meer over ons project te weten te komen.

Het grote verschil tussen de basisschool en de middelbare school zijn de pauzes. Op de basisschool had je langer of korter pauze. Op het Cals is het een vast tijdstip.

Ben je vergeten wat je voor huiswerk moet doen? Dan kijk je gewoon op Magister en dan weet je het weer. Tussen de les heb je tijd om huiswerk te maken, waardoor ik niet te veel en niet te weinig huiswerk heb. Het is handig om op je gekafte boek te schrijven welk boek het is en het huiswerk moet je in je eigen schrift schrijven, dus dan houd je het goed uit elkaar. 

Het helpt als je je blijft concentreren tijdens de les. Maak je huiswerk goed en blijf rustig als je naar de middelbare gaat. 

Het bevalt me goed op het Cals, het huiswerk maken gaat me goed af en de school maakt het overzichtelijk voor me.’ 

Nikki aan het woord:

‘Het Cals Nieuwegein bevalt mij goed. Het is een superleuke school en ook heel gezellig. In het begin vond ik het wel spannend. Ik wist niet goed wat ik moest verwachten, maar ik denk dat alle nieuwe brugklassers dat wel hebben. Op het Cals Nieuwegein kun je ook bij van alles steun en hulp krijgen.

Het leukste vak op school vind ik dans. Dans is mijn hobby en passie. In dans kan ik mezelf goed vinden, maar geldt natuurlijk niet voor iedereen.

Een van de leukste dingen aan de brugklas vind ik: de verschillende lokalen en steeds weer andere docenten. Dat is ook handig, want als je een docent niet zo leuk vindt, dan heb je het lesuur daarna weer een andere.

Het grootste verschil is toch wel de andere vakken en verschillende docenten. En ongemerkt loop je heel wat af. Als je een stappenteller aanzet, dan heb je heel wat stappen gelopen aan het einde van de dag.

Het huiswerk plannen gaat aardig goed. Op het Cals gebruiken we een Plenda om daarin jouw huiswerk perfect te plannen. Het is erg belangrijk om wel te plannen. Als je dat niet doet heb je minder overzicht. Een Plenda is een boekje waarin dagen staan en notitieregels om je huiswerk te noteren.

Ik kijk uit naar de activiteitendagen die ze op het Cals hebben en naar de vele nieuwe belevenissen die ik op het Cals ga meemaken.

Mijn tips zijn: stress niet om dingen, blijf rustig en denk in oplossingen. Zorg dat je je huiswerk goed plant. Ga naar iemand toe als je denkt dat je daar hulp bij nodig hebt, of bij andere dingen. Je hebt binnen twee weken nieuwe vrienden als je begint met contact maken. Het komt helemaal goed.’