Audiovisueel

Cals Filmeducatie

Cals is een van de weinige scholen in Nederland waar Filmeducatie in het curriculum van de onderbouw zit. Leerlingen maken kennis met de filmtaal, de taal van beeld en geluid. Een taal die ze zeker in deze tijd vloeiend moeten leren spreken. Ze leren kritischer en bewuster kijken naar film kijken en maken vooral ook zelf korte filmopdrachten, zodat filmervaring meer betekenis krijgt. Hiermee sluiten we aan op de vijf vaardigheden van de leerlijn filmeducatie: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.
In klas 1 maken alle leerlingen kennis met het vak audiovisueel. We kijken korte filmpjes en maken kennis met het vertellen van een verhaal in beeld en geluid d.m.v. cameravoering, geluid, acteren en montage. Uiteraard gaan jullie ook zelf aan de slag. In de klas 2 kun je ervoor kiezen om twee jaar lang één uur in de week het vak te volgen. De leerlingen werken hier aan verdieping van hun filmbekwaamheid. In de loop van het jaar maak je veel filmpjes in en buiten de lessen.

 

Cals en de festivals

Door met verschillende festivals mee te doen willen we leerlingen stimuleren en uitdagen om tot een hoger niveau te komen. Je leert andere leerlingen kennen met dezelfde ambitie of hobby. En het is leuk om te zien wat leeftijdsgenoten kunnen maken en te genieten elkaars werk!

 

Het Nederlands Film Festival (NFF)

In het 3e jaar doen we mee met het Nederlands Film Festival in Utrecht, waar in een dagdeel een complete film met filmposter wordt gemaakt in de filmstad Utrecht. De beste films worden beoordeeld door een vakjury en kunnen in aanmerking komen voor een Junior gouden kalf. Er zijn al verschillende leerlingen met een kalf thuisgekomen.
De workshops zijn in Utrecht. Het Junior gouden kalverengala is in de Stadsschouwburg in Utrecht of tijdens Corona op school.

 

Nederlands Film Festival voor Scholieren

Als je filmpje opvalt, omdat het zo goed en origineel is, dan vragen we je om mee te doen aan de diverse (film-)talent festivals, zoals het Nederlands Film Festival voor Scholieren of aan Kunstbende. Beide festivals zijn gericht op coaching en het bieden van een podium. Aan het Nederlands Film Festival voor scholieren doen jaarlijks 500 scholieren en hun docenten mee. Het festival vindt plaats in september. Je volgt er workshops en doet inspiratie op en natuurlijk is er een competitie die misschien wel de weg opent naar andere filmfestivals! Op het festival krijgen groepen scholieren een eigen dagprogramma.

Voor wie?
Voor 5 filmcrews die dat jaar de meest inspirerende films hebben gemaakt. Ook leerlingen uit de bovenbouw die het vak niet meer hebben kunnen hier zeker aan meedoen.

Zijn er selectiecriteria?
Iedereen die in aanmerking wil komen met hun film kan zich opgeven. Je kunt meedingen in de categorie One minute/Animatie/Documentaire/Fictiefilm/Muziek Videoclip. De docenten kiezen er 5 uit die het Cals gaan vertegenwoordigen.

Waar en wanneer?
Normaliter in september in de schouwburg van Lelystad. In Coronatijd vindt er een livestream plaats van de genomineerde films.

Wat zijn de kosten?
Geen.

Hoe schrijf je je in?
Via de docent audiovisuele vorming, mw. E. Stein.

Filmwinnaars 2020

Contactpersoon
Mw. E. Stein, e.stein@cals.nl

 

Kunstbende

Kunstbende is hét creatieve platform voor jongeren van 13 t/m 18 jaar binnen de categorieën: Muziek, DJ, Film, Taal, Expo, Fashion, Influencer, Dans en Theater. Kunstbende is er voor jongeren om hun creatieve talent te ontdekken of verder te ontwikkelen. Kunstbende wil deze jongeren een podium bieden. De regionale voorrondes zijn in het voorjaar. De landelijke finale in het najaar.

Voor wie?
Voor iedereen tussen de 13 t/m 18 jaar die een podium zoekt. Je kunt alleen meedoen, maar ook met een hele groep. Je doet mee in je eigen tijd. Je mag ook in meerdere categorieën tegelijk meedoen.

Zijn er selectiecriteria?
Per categorie zijn er verschillende selectiecriteria. Deze vind je op de site www.kunstbende.nl.

Waar en wanneer?
De voorronde is op 6 juni 2021 in de Stadsschouwburg Utrecht.

Wat zijn de kosten?
Geen.

Hoe schrijf je je in?
Let op: voor Muziek en DJ kun je je inschrijven tot 18 april. Voor de overige categorieën tot 30 mei.
Meedoen aan Kunstbende 2021? Schrijf je dan snel hier in!
Meer informatie te vinden op www.kunstbende.nl

Contactpersoon
Mw. E. Stein, e.stein@cals.nl

Afdelingen

Alle

Leerjaren

Alle
Terug naar overzicht